Artvin

İşhan Manastır Kilisesi / Kanlı Kilise

En ideal ay

Kasım

☔ Karadeniz'in iklimine hazırlıklı olmak önemli, şemsiyenizi unutmayın

🍂 Kasım

Karadeniz ikliminin tipik özelliklerini yansıtan şehri görmek için en ideal aylar: Kasım ve nisan aylarıdır. Diğer aylar bol yağışlı olduğu için gezmek için en ideal zamandır.

İdeal ziyaret süresi

1 gün

İdeal ziyaret süresi

1 gün

🚳 bisiklet kullanımına elverişli değil

İşhan Manastır Kilisesi hem dışı hem içi ile görülmeye değer yerlerdendir. Burayı bisikletle gezmek, gezip görme açısından pek sağlıklı değildir.

🚶‍♀️yürüyüşe elverişli

Kilisenin etrafını, çevresini gezmek isteyenler doğayla iç içe vakit geçirme fırsatını yakalamaktadırlar. Kısa yürüyüşler burası için idealdir.

🚳 bisiklet kullanımına elverişli değil

İşhan Manastır Kilisesi hem dışı hem içi ile görülmeye değer yerlerdendir. Burayı bisikletle gezmek, gezip görme açısından pek sağlıklı değildir.

🚶‍♀️yürüyüşe elverişli

Kilisenin etrafını, çevresini gezmek isteyenler doğayla iç içe vakit geçirme fırsatını yakalamaktadırlar. Kısa yürüyüşler burası için idealdir.

🪷Güzel Elen

Bu kilisenin bir diğer adı Kanlı Kilise'dir, bunun sebebi bir rivayete bağlıdır. İşhan Kilisesinin onarımını üstlenen Selçuklu kale beylerinden birinin kızı olan, güzelliği dillere destan Elen uğruna çok can kaybı verildiği için yapı Kanlı Kilise olarak da anılmaktadır. Elen ile evlenmek isteyen gençlerin girdikleri ok atma yarışında başarısız olup öldürülmesinden sonra kilisenin bu ismi aldığı rivayet edilir.

İşhan Köyü içinde bulunan İşhan Manastırı kilise ve şapelden oluşmaktadır. Rahip Khandza'nın yeğeni ve öğrencisi rahip Seba tarafından, kral Andernese'nin desteği ve maddi katkısı ile yaptırılmıştır. Manastırın yapımına 955 yılında Gürcü kralı David zamanında başlanmış, 1027 yılında Bagratlı kralı Magistros tarafından bitirilmiştir. Düz bir arazi üzerinde yer alan manastırdan günümüze kilise ve kuzeybatı yönünde bulunan şapel ulaşmıştır. Kilisenin doğu cephesi üç kademeli bir bölümden oluşur. Kilisede yuvarlak kemerli, dikdörtgen formlu, at nalı biçiminde kemerle kuşatılan pencereler bulunur. Kilisedeki duvar resimlerinin bazı bölümleri günümüze ulaşmış, kubbe içindekiler de zarar görmeden günümüze ulaşmıştır.

🔔 Manastır'ın Geçmişinde

İşhan Manastırı 9. yüzyılın ilk yarısında inşa edilen bu manastırın yerinde, 7. yüzyılın ilk yarısında Psikopos Nerses tarafından inşa edilmiş olan kilisenin yıkıntıları bulunuyordu. Saba Nerses'in hatırasını yaşatmak için eski kiliseden kalan sunağın yarım dairesel apsisini yeni kilisenin bir parçası haline getirmiştir. Saba tarafından inşa edilmiş olan manastırın ana kilisesi ve bazilika, kaba yonu taşlarla inşa edilmişti. Fakat manastır 11. yüzyılın ilk yarısında iki kez yenilenmiştir. Yapıların ikinci yenilenmesi Gürcü kralı 6. Bagrat döneminde, 1032 yılında gerçekleşmiştir. Bu sırada İşhani kilisesinin bütün cephe taşları düzgün kesme taşlarla yenilenmiştir. Bu yenileme, İşhani piskoposu Anton'un öncülüğünde mimar İvane Morçaisdze gerçekleştirilmiştir. 2016 yılındaki restorasyon çalışmaları sırasında İşhani kilisesinin batı tarafında birkaç yapının kalıntısı ortaya çıkarılmıştır. Buradaki kalıntıların hayli eski bir yapıya ait olduğu tahmin edilmektedir. İşhani Manastırı, Çoruh havzasındaki beş piskoposluk merkezlerinden biriydi. Tao bölgesinin 16. yüzyılda Osmanlıların eline geçmesinden sonra da bir süre faaliyeti devam etmiş ve 17. yüzyılda son bulmuştur. Kilisenin bir bölümü 19. yüzyılın sonundan 1983 yılına kadar cami olarak kullanılmıştır. Manastırdan geriye kalan kilise ve şapel 1987 yılında manastır Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları listesine alınmıştır.

🌳 Manastırın Yeşilliği

Şehir barajları ve masmavi nehri ile önemli bir konuma sahip olmasının yanı sıra manzaranın vermiş olduğu huzur ve sakinlik ile önemli bir yere sahiptir. Nehirde yapılan su sporları, yeşil doğasında yapılan piknik ve kampları ile gelenlerin kaliteli vakit geçirmelerine olanak sağlar. Şehirde birçok kilise bulunmaktadır. Bu kilise ziyaretçilere geçmiş dönemlerin dini inançları hakkında bilgi verir. Hangi uygarlıkların egemenliği altına girdiğini bu yapılarla ziyaretçilere aktarır.

Doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin hem şehri hem de manastırı gezerken büyük keyif aldıkları bilinir. Çünkü yürüyüşe elverişli alanların olması, bu alanlarda dinlenme yerleri, yemek yeme yerlerinin olması yorgunluğu dindirmektedir. Manzara eşliğinde gezip deneyim yaşama fırsatı sunan şehir birçok aktiviteyi de içinde barındırır. Bunlar; trekking, su sporları, kamp, piknik vb. Birçok yapıya sahip olan şehir bu yapıların geçmişi, inancı, şu anki durumu hakkında bilgiler verir.

Gidince görülmeli

Barhal Kilisesi
🏞️
Barhal Çayı
🏞️
Yusufeli Barajı
⛩️
Esbeki Manastır Kompleksi
Dört Kilise

Gidince görülmeli

Barhal Kilisesi

Kilise ilk olarak Gürcü Manastırı olarak inşa edilmiş ve kullanıma açılmıştır. Manastır 2. Bagrat tarafından yapılmıştır. 1677 yılında Hacı Şerif Efendi tarafından camiye çevrilmiştir ve halen günümüzde cami olarak kullanılmaktadır.

Google Maps
🏞️
Barhal Çayı

Barhal Çayı Çoruh Nehrinin kollarından biridir. Gürcü Krallığı döneminde kullanılan Parhali'den adını almaktadır. Kaçkar dağlarının güneydoğu yamacından doğmaktadır. Rafting ve kano tutkunları için ayrıca ilgi çekici bir yerdir.

Google Maps
🏞️
Yusufeli Barajı

Baraj ve Hidroelektrik santralinin en önemli özelliği dünyanın üçüncü en yüksek barajı olmasıdır. 275 metre yüksekliğiyle de Türkiye'nin en yüksek barajıdır. Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır.

Google Maps
⛩️
Esbeki Manastır Kompleksi

Bu manastır Yusufeli ilçesinin Darıca Köyünde yer almaktadır. Kilise, şapel ve gözetleme kulesinden oluşur. Etrafı surlarla çevrilidir. Bugünkü şekline bakıldığında harap şekilde günümüze ulaştığı söylenebilir.

Google Maps
Dört Kilise

Yusufeli ilçesinden dört kilometre uzaklıktadır. Tekkale Manastırı ya da Othta Eklesia Manastırı olarak bilinir. Özellikle Orta çağ manastır yapısını yansıttığı belirtilmektedir. Çan kulesi, yemekhane, seminer alanı ve şapelden oluşmaktadır. Gürcü kralı David'in inşa ettirdiği yapının bir rahibe okulu olduğu anlaşılmaktadır.

Google Maps

Yakın gezi rotaları

🏔️
Yaylalar Köyü
🌊
Ciro Şelalesi
🏞️
Çoruh Nehri
🏔️
Altıparmak Dağları

Gidince görülmeli

🏔️
Yaylalar Köyü

Bu köy Yusufeli'nim Kaçkar dağı eteklerinde kurulmuştur. İlçe merkezine 50 kilometre uzaklıktadır. Kamp ve trekking için oldukça elverişlidir. Aynı zamanda Artvin'in birçok yaylasının yer aldığı bir bölgedir. Bu nedenle hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile en çok merak edilen yerler arasındadır.

Google Maps
🌊
Ciro Şelalesi

Şelale Artvin'in en yüksekten akan şelalesidir. Aynı zamanda Türkiye'nin de en yüksek rakımlı şelalelerinden biridir. 160 metre yüksekliğindedir. Ciro şelalesi önemli trekking rotaları üzerinde yer alır. Yapılan yürüyüş sonrası eşsiz manzara eşliğinde dinlenme fırsatı yakalamak mümkündür.

Google Maps
🏞️
Çoruh Nehri

Çoruh Nehri dünyanın en hızlı akan nehirlerden biri olarak bilinmektedir. Bayburt'un Mescit Dağlarından doğar, Artvin'den geçerek Batum'da denize dökülür. Rafting, kano, nehir sporları ile ilgilenenlerin uğrak yeridir. Nehirde birçok balık türü de bulunmaktadır.

Google Maps
🏔️
Altıparmak Dağları

Kaçkar Dağlarının doğuda kalan kesimini oluşturan Altıparmak Dağları,ulaşımı en zor yerlerden biridir. En yüksek tepesi Duatepe zirvesidir. Hem kuzey hem güney cephesinde derin vadiler, kuzeydoğu cephesinde ise buzlu göller bulunur.

Google Maps

Off the beaten path

🌿Habitatın Bileşenleri

Artvin sınırları içerisinde yetişen yöreye has bitki ve çiçek çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar: Fritillaria latifolia, Androsace villosa, Tulipa armena, Iris nezahatiae, Androsace albana, Primula algida, Glaucium corniculatum, Tchihatchewia isatidea, Epigaea gaultherioides, Psephellus appendicigerus, Galanthus krasnovii, Lilium ponticum (yayla sümbülü), Acer cappadocicum subsp. divergens, Alyssum artvinense, Campanula troegerae, Psephelus pecho, Chesneya elegans, Clypeola raddeana, Lathyrus woronowii..

Bölgenin yeşilliklerle kaplı olması birçok sebzenin de yetişmesini sağlar.

🐍Artvin yakınlarındaki Çoruh Vadisi’nde bir tanesi yöreye özgü Vipera pontica (Çoruh Engereği) türü olmak üzere, en az üç tane engerek yılanı türü kaydedilmiştir. Bunlardan Kafkas engereği ve Çoruh engereği nesli tehlike altında olan türlerdir. Alanda aynı zamanda çok sayıda kelebek türü bulunmaktadır. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kızıl akbabalar, nehir kenarındaki kayalıklardayaşamaktadırlar. Nehir çevresindeki alanlar, boz ayı, dağ keçisi, çengel boynuzlu keçi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, porsuk, sansar, su samuru, tavşan, keklik, yaban tavuğu, , çulluk, yaban ördeği, kumru, sarı asma, karabaşlı iskete, ardıç kuşu, güvercin ve ağaçkakan gibi türleri içeren zengin bir yabani hayata sahiptir.

🔗Bu bölge hakkında daha derin bilgi için aşağıdaki sitelere göz atabilirsin

artvin.ktb.gov.tr/TR-55877/ishan-manastir-kilisesi.html

İşhan Manastır Kilisesi

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi İnternet Sitesi

jatosjournal.org/?mod=makale_tr_ozet&makale_id=73204

İşhan (İşhani) Manastır Kilisesi’nin Dünü ve Bugün

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Anadolu Bölgesi ile sınır ili olan Artvin, engebeli ve zorlu topografik bir coğrafi yapıya sahiptir. M.S. 4.yüzyılda...

www.arkist.com.tr/?portfolio=ishan

İşhan Kilisesi

Gürcistan'da bilinen ilk manastır, 5. yüzyılda, Kral Vahyang Gorgaslan (449-499) tarafından, bugünkü Bağcılar Köyü'nün bulunduğu yere kurulan Opiza Manastırı...

kulturenvanteri.com/tr/yer/ishan-manastiri/#17.1/40.785523/41.747212

İşhan Manastırı

İşhan Manastırı • Konumu, Fotoğrafları ve Hakkındaki Bilgiler

www.gezenek.com/mekan/ishan-manastiri-kanli-kilise-111

işhan Manastırı (Kanlı Kilise) - Gezenek

Manastırdan günümüze bir kilise ve bir şapel ulaşmıştır. Kilisenin adı ilk olarak,951 tarihli “Grigor Khandza'nın Yaşamı” adlı elyazmasında geçer.